Skip to content Skip to footer

Погляд на самооцінку людини, яка допомагає досягати помітних результатів у терапії клієнта

Человек может верить и не верить… это его дело! Человек — свободен… он за всё платит сам: за веру, за неверие, за любовь, за ум — человек за всё платит сам, и потому он — свободен!.. Человек — вот правда! Что такое человек?.. Это не ты, не я, не они… нет! — это ты, я, они, старик, Наполеон, Магомет… в одном! (Очерчивает пальцем в воздухе фигуру человека.) Понимаешь? Это — огромно! В этом — все начала и концы… Всё — в человеке, всё для человека! Существует только человек, всё же остальное — дело его рук и его мозга! Чело-век! Это — великолепно! Это звучит… гордо! Че-ло-век! Надо уважать человека! Не жалеть… не унижать его жалостью… уважать надо! ” – Максим Горький “На Дне”

Що являє собою людина з погляду релігійних і духовних традицій, на мій погляд, у психології це явище вивчено ще недостатньо, та й не надається цьому погляду, таке важливе значення.

Розглядаючи людину з різних духовних традицій та релігій, я зрозуміла, що людина – це духовна істота! До речі, дослідити цю тезу може мій читач і майбутній клієнт самостійно, благо література на цю тему є у вільному доступі.

Приймаючи це знання, що людина є духовною істотою глибоко в серці, дозволяє змінити погляд на себе, на свою особистість і дуже позитивно впливає на самооцінку.

Якщо дивитися на самооцінку людини тільки з точки зору її самовідчуття та її ролі в соціумі, сприймати її як продукт життєдіяльності людини та список якостей її особистості, її досягнень і невдач, то дуже важко, тільки з цієї точки зору, стабілізувати та вирівняти її самооцінку.

Адекватна самооцінка, її сприйняття та відчуття самого себе, дуже сильно впливає на відчуття психофізичного благополуччя людини, а також на те, які рішення вона приймає в особистому та професійному житті та їх результати. В результаті цих прийнятих чи не прийнятих рішень залежить щастя людини.

Якщо думати, що ти тільки тіло та особистість з набором знань про світ, які ми ввібрали у себе в своїй сім’ї та найближчому оточенні, то дуже важко при такому погляді на себе дійсно змінитися. Паттерни поведінки, засвоєні в батьківській сім’ї до п’яти років, міцно вплітаються у візерунки психіки людини, і досить важко коригуються.

Але якщо думати про себе, що ти істота духовна, створена за образом і подобою Бога, то повірити, що ти можеш досягти бажаних якостей характеру і, отже, життєвих змін значно легше.

Погляд на самооцінку людини, яка допомагає досягати помітних результатів у терапії клієнта

Є особливо важкі випадки в терапії, коли клієнт на дуже глибокому рівні засвоїв поведінку жертви і розбудити в ньому будь-яку краплю волі до особистісних змін поведінки і його погляд на світ, дуже важко. У таких випадках я застосовую «духовний метод». Він полягає в тому, що я нагадую клієнту про те, хто він є насправді, про те, що він є духовною істотою, яка проживає в людському тілі; і проживаючи певні випробування, вона просто отримує досвід, але віона може все змінити в ту ж секунду, вирішивши зробити інший вибір, вирішивши змінитися, тому що якщо не безмежним, то дуже, величезним творчим потенціалом вона володіє.

І Ви знаєте – це спрацьовує! Десь у глибині душі людина, це знає і ця інформація в ній відгукується на якомусь глибинному рівні.

Після такої розмови з клієнтом та такого підходу до нього, завжди в його самовідчутті, поведінці та житті, щось змінюється на краще. Вона начебто розправляє крила,і природньо починає змінюватися її самооцінка, особливо якщо в хвилини слабкості і в хвилини нападу руйнуючих думок, вона про це згадує.

Так я починаю свій шлях роботи з людиною, нагадуючи про її велич і силу. Клієнт мені вірить, бо я реально в ньому це бачу.

Мене можуть звинуватити у релігійності, але релігійність та справжня духовність – це іноді різні речі. Часто релігійність пов’язана зі страхом, а духовність із любов’ю.

Погодьтеся, що подивитися на свої проблеми, з точки зору, що ти духовна істота, наділена величезною творчою силою творити, створювати, думати, уявляти, бажати та змінювати своє життя, дає величезне натхнення та ресурс до змін та вирішення проблем.

каб. 414, вул. Соборна 11 (Колос)

м. Хмельницький, Україна, 29000

Тел: 096 277 94 88

Зроблено в Хмельницькому з ❤️ 2024.