Skip to content Skip to footer

Як подолати страх панічних атак

На жаль панічні атаки – це досить поширене на сьогодні явище. Про нього знають навіть діти. Панічні атаки виникають в результаті надмірно підвищеної тривоги, яка шукає виходу. Так тіло і психіка допомагають нам справитися з надмірно важкою ситуацією в нашому житті. Сама ситуація може не відбуватися реально, вона може відбуватись у нашій голові, але для тіла викид надмірних гормонів стресу буде відбуватись, так ніби ситуація відбувається насправді. Страх зійти з розуму, страх померти, страх опозоритись – це сигнали з боку психіки. Тіло ж при панічній атаці реагує пришвидшеним серцебиттям, головокружінням, тремором, слабкістю, приливами жару, пітливістю. Цей весь букет симптомів сам по собі лякає і обезсилює. Переживши таке один раз, людина починає боятись приступу.

Перш за все потрібно знати, що панічна атака не приводить до смерті. Не варто весь час міряти тиск і викликати швидку допомогу. Можна просто вмитись холодною водою, глибоко подихати, а коли все мине, спробувати проаналізувати своє життя на предмет того, що Вас так непокоїть і дратує в житті, що аж тіло використовує панічну атаку, щоб Ви нарешті звернули на це увагу. Запитайте себе, насамперед, хто і що Вас дратує, які ситуації в житті викликають у Вас дискомфорт і стрес. Можливо на цьому етапі Вам знадобиться допомога кваліфікованого психолога, який допоможе Вам подивитись на Ваше життя зі сторони, а також помітить Ваш внутрішній конфлікт, який теж може привести до панічних атак. Потім можна подумати про те, як справитись з самими конфліктними ситуаціями. Якщо не можна змінити саму ситуацію, я рекомендую, і допомагаю в цьому своїм клієнтам, змінити на саму ситуацію точку зору, подивившись на неї з іншої сторони.

Одночасно з цим, я рекомендую зайнятись укріпленням своєї нервової системи. Достатній сон, спорт, прогулянки на свіжому повітрі, медитація, заняття своїм хобі, приємне спілкування в цьому прекрасно допомагають.

Якщо ситуація зайшла надто далеко і Ви боїтесь вийти з дому, або панічні атаки настільки сильні, що порушують Ваш повсякденний ритм життя, заважають працювати і спілкуватись з близькими людьми, варто звернутись до невролога, чи психіатра за медикаментозною підтримкою. Часто клієнти приймають ліки роками, не міняючи нічого в своєму житті. Це теж друга крайність, бо не провівши психологічної роботи над собою, від панічних атак тяжко позбутись.

Робота над собою потрібна ще для того, щоб укріпити психіку, виростити здорову впевненість в собі. Здорова самооцінка – це щит від того, щоб не брати собі все близько до серця і сприймати світ з більшою мудрістю.

Виконуючи всі вище вказані рекомендації, Ви позбудетесь панічних атак і станете більш щасливішими!

каб. 414, вул. Соборна 11 (Колос)

м. Хмельницький, Україна, 29000

Тел: 096 277 94 88

Зроблено в Хмельницькому з ❤️ 2024.