Skip to content Skip to footer

Що я вважаю головним в успішній психотерапії

Я часто задумуюсь над тим, що головне має отримати від мене людина, яка звернулась за допомогою, і над чим вона має попрацювати, щоб її якість життя стала кращою, а проблеми вирішились. Якщо підсумувати все те, що відбувається з клієнтом під час терапевтичних сесій, то можна з впевненістю сказати, що у нього підвищується самооцінка.

Одночасно з підвищенням самооцінки, зростає базова довіра до світу і впевненість у своїх силах, а це означає, що людина стає на крок ближче до своїх особистісних ресурсів і вирішення проблеми з якою вона звернулась. Не важливо, які проблеми хоче вирішити клієнт; це може бути апатія, панічні атаки, проблеми в особистих стосунках, чи стосунках на роботі; у всіх цих випадках допоможе покращення самооцінки.

Що я вважаю головним в успішній психотерапії

Тож як покращити самооцінку, щоб ми були впевненими в собі, успішно рухались до своїх цілей і реалізовували себе?

Існують різні способи. Це і переосмислення відношення до себе, приговорювання афірмацій, тренінги, різні івент – заходи, виступи спікерів на психологічну тематику, тобто все для того, щоб більше наповнити себе і познайомитись з собою.

Але, на мою думку, найбільш допомагає якісна, кваліфікована психотерапія.

Чим якісна і кваліфікована психотерапія, відрізняється від просто роботи з психологом? Кваліфікований психотерапевт має визначити на якому рівні організації особистості ви знаходитесь. Є три рівні організації особистості: невротичний (здоровий); пограничний ( між нормою і патологією); психотичний (людина не до кінця вірно тестує реальність). Коли із здоровим ( невротичним) рівнем може працювати психолог, то з пограничним і психотичним рівнем тільки психотерапевт. Можна нашкодити людині, її самооцінці, коли не правильно знайти до неї підхід. Психотерапевт мусить знати, які інтервенції слід застосовувати до клієнта в обхід його психологічних захистів.

Наш характер, рівень організації особистості, залежить від генетичної конституції, якості відношення до нас в дитинстві і навіть психологічного стану наших батьків. Я часто зустрічаю випадки, коли мама була тривожна, то дитина стане потім тривожною дорослою людиною.

Ці всі моменти виправляє психотерапевт. Після роботи з психотерапевтом вирівнюється самооцінка людини і наповнюється його внутрішня пустота, а значить утворюється базис для сталої, надійної самооцінки.
Розкласти процес психотерапії по поличках просто неможливо, бо до кожної людини знаходиться індивідуальний підхід і набір інструментів роботи з нею. Психотерапію ще можна порівняти з імпровізованим танцем, де ведуть його і клієнт і психотерапевт по черзі. Через різний рівень організації особистості, швидкість з якою прогресують клієнти, теж різна.

Невротичному клієнту може вистачити навіть 5 – 10 сесій; пограничному від півроку, а з людьми на психотичному рівні організації особистості підійде тільки підтримуюча, довготривала психотерапія, яка також допоможе покращити самооцінку.

каб. 414, вул. Соборна 11 (Колос)

м. Хмельницький, Україна, 29000

Тел: 096 277 94 88

Зроблено в Хмельницькому з ❤️ 2024.